Virkesköpare med skogen som arbetsplats

I Norrlands djupa skogar tränger solens strålar sig genom vår tätväxta skog och förvandlar morgondaggen till kristalliknande pärlor. Det är här, i skogens djup, som processen tar sin början. Det är här resan för virket börjar. Resan som förvandlar träd till avgörande slutprodukter som gör att vi människor kan njuta av en bostad, värma våra hus och tillverka möbler där vi kan äta vår mat, dela våra historier och skapa minnen tillsammans. Det är också här, mitt i skogens hjärta, som virkesköparen Anton Karlström tar sin plats och avfyrar startskottet för hela processen. ​​​

Med skogen som sin arbetsplats

Anton är uppvuxen nära naturen i Bredbyn utanför Örnsköldsvik. Skogen var en central del av Antons uppväxt som låg ett stenkast från hans barndomshem och ramade in villakvarteret. Där utforskade han skogen på sin cykel med sina vänner, byggde kojor och när han blev äldre började hans intresse för jakt att växa fram, som senare fick in honom i skogsyrket.

— Mitt intresse för skogen har alltid funnits, men mitt intresse för skogsbruk växte fram genom min svärfar som är skogsägare. Min svärfar arbetade också som virkesköpare för Höglands. När han gick i pension öppnades möjligheten för mig så jag bestämde mig för att ta chansen, säger Anton

Vad gör en virkesköpare?

På pappret står det att Anton är en virkesköpare, men som så många andra yrkestitlar avslöjar det inte hela sanningen. Egentligen är han en förvaltare av skogens resurser med en unik förmåga att se potentialen i varje trädstam. Där ger han rådgivning till landets skogsägare, underlättar processen med att avverka skog och sälja virke. Inget får heller gå till spillo. Vid skogsavverkning är det viktigt att ta tillvara på hela trädet - ända ner till flisnivå.

— I mitt yrke är jag med markägaren hela vägen från första kontakten. Det är så mycket mer än att bara köpa virke. Jag träffar oftast markägaren på plats och synar skogsfastigheten, går igenom åtgärder och lämnar förslag. Om det senare blir en kontraktskrivning är det jag som är med och planerar och hjälper till med avverkningen, säger Anton och fortsätter:
— Men det absolut viktigaste för mig är kundkontakten. Komma ut och möta markägaren och hjälpa dem med skogsskötseln så att skogen sköts på ett bra och hållbart sätt.

Kom i kontakt med Anton eller en av våra virkesköpare


Med en genuin omtanke för vår norrländska skog har Anton hittat sin tillvaro i vardagen som han trivs med. En plats där han blivit en grundläggande del i den svenska skogsindustrin och guidar skogsägare genom hela virkesprocessen - från första kontakt till rådgivning och skogsavverkning.

Är du skogsägare och vill komma i kontakt med Anton eller någon av våra andra virkesköpare? Då hittar du Anton och alla våra andra virkesköpare via knappen nedan.

Kontakta oss

Börja med en personlig konsultation för att göra din skogsväg så bra som möjligt.